حمیدرضا خلیلی، عضو هیئتمدیره و معاون اجرایی شرکت معدنکار باختر و مدیر پروژه مس جانجا بیان کرد: همکاری شرکت ما در پروژه مس جانجا به صورت قراردادی و به مدت سه سال است؛ طی این مدت قرار است ۲۰ میلیون متر مکعب ، معادل حدوداً ۵۰ میلیون تن، عملیات استخراج انجام شود که در سال اول پنج میلیون، سال دوم هفت میلیون و سال سوم هشت میلیون متر مکعب خواهد بود.
وی ادامه داد: تحویل زمین به شرکت معدنکار باختر از ۳ آبان امسال انجام شده است. در طی عملیات استخراج که با هدف باطلهبرداری انجام میشود، هر زمان که با رسوبهای اکسید یا سولفید مس برخورد کردیم، در محل جداگانهای آن را دپو میکنیم.
خلیلی اظهار داشت: در قرارداد، سه ماه ابتدایی برای تجهیز اولیه و سه ماه بعدی برای تجهیز ثانویه در نظر گرفته شده است و بنا بر این بود که پس از تجهیز اولیه عملیات استخراج شروع شود اما ما منتظر نماندیم و همزمان با تجهیز اولیه این عملیات را شروع کردیم.
مدیر پروژه مس جانجا بیان کرد: ۱۵ دامپتراک با ظرفیت حمل بار ۱۰۰ تن و پنج بیل مکانیکی ۶۰۰ از خارج از کشور خریداری شد که درحال حاضر بیلها وارد معدن شده و دامپتراکها نیز در هفته پیش رو وارد معدن خواهد شد.
وی افزود: در حال حاضر برای اینکه پروژه پیش برود و متوقف نشود، از امکاناتی که موجود داشتیم با صددرصد ظرفیت استفاده کردیم که شامل ۱۲ دامپتراک ۴۸ تنی و ۲ بیل مکانیکی ۵۳۰ و تعداد خودروی سبک مانند آمبولانس و ماشین آتشنشانی بوده است.
خلیلی توضیح داد: فعالیت غیررسمی ما در این معدن در واقع از اوایل تابستان شروع شد؛ به عنوان مثال، راهسازی برای تردد به معدن صورت گرفت. بخشی از خاکبرداریها انجام شد و محل پیت و نیز محل خاکریزی شناسایی شد.
وی ادامه داد: امسال با وجود اینکه هنوز ماشینآلات اصلی که خریداری کردیم وارد معدن نشده، با امکانات موجود، ۲۶ درصد از میزان استخراجی که برای سال اول در قرارداد قید شده، به انجام رسید.
اشتغالزایی
خلیلی درباره اشتغالزایی فعلی پروژه بیان کرد: در حال حاضر حدود ۱۴۵ نفر در این پروژه مشغول به کار هستند؛ تعداد نیروهای شاغل در زمان اوج کار، که پس از واردشدن ماشینآلات خریداریشده به معدن خواهد بود، ۱۶۵ نفر پیشبینی شده است؛ همچنین اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم این پروژه در این مرحله جمعاً حدود ۲۵۰ نفر است.
وی تصریح کرد: بیش از ۹۰ درصد سرمایههای انسانی در این پروژه از افراد بومی منطقه هستند. با توجه به اینکه سیاست کارفرما بر این است که حتماً در تمام مراحل پروژه بومیان منطقه مشغول به کار باشند، جای نگرانی از حیث اشتغالزایی موقت وجود ندارد؛ چرا که تعداد نیروهای مورد نیاز در گذر زمان بیشتر خواهد شد و عملیات استخراج هم پس از بهرهبرداری از کارخانه حدود سه یا چهار برابر میشود.
معاون اجرایی معدنکار باختر اذعان داشت: در واقع ۱۰ درصد باقیمانده مختص مشاغلی است که ما نتوانستیم در تخصص مورد نیازمان از میان بومیان منطقه کسی را پیدا کنیم. امیدوار هستیم با آموزش و سرمایهگذاری مناسب در این زمینه، صددرصد اشتغالزایی این پروژه برای افراد بومی استان باشد.
مدیر پروژه مس جانجا در خصوص چالشهای این پروژه بیان کرد: امکاناتی که برای معدنکاری در حال حاضر در این استان وجود دارد تکافوی نیاز ما نیست. همچنین محدودیت تعداد پروازها نیز مشکلاتی را برای رفع مسائل فوری ایجاد کرده است که با توجه به اینکه تردد به این استان درحال افزایش است، انتظار میرود تعداد پروازهای بیشتری را به این منطقه درنظر بگیرند.
خلیلی ادامه داد: یکی از چالشهای اصلی ما این است که هنوز مجوز انبار مواد منفجره برای معدن از سوی مراجع ذیربط صادر نشده است. ما ناچاریم هربار حدود ۱۰ تن مواد ناریه را از تهران بار بزنیم و به جانجا ببریم و هردفعه باید مجوز نیروی انتظامی را برای حمل این بار اخذ کنیم. این فرآیند مشکلاتی دارد که مسائل امنیتی، هزینه زیاد و اتلاف وقت از جمله این مشکلات است.
عضو هیئتمدیره شرکت معدنکار باختر بیان کرد: مسئله دیگری که با آن مواجهیم تامین سوخت بنزینی است؛ به طوری که ما به این سو رفتهایم که خودروهای سبک موردنیازمان هم گازوئیلی باشند که نسبت به بنزین راحتتر قابل تهیه است.
وی افزود: از دیگر چالشهایی که ما در تلاش هستیم با برنامهریزی و زمانبندی درست عملیات، آن را مدیریت کنیم وزش بادهای موسمی شدیدی است که گاهی حتی ممکن است باعث واژگونی کامیونها و تراکها حین تخلیه شود.
خلیلی تاکید کرد: هرچند که ما در این منطقه با چالش تامین نیروی متخصص مواجه هستیم، اقداماتی را با هماهنگی با سازمانهای مربوطه و موثر مانند فنیوحرفهای، دانشگاهها و نیروی انتظامی برنامهریزی کردهایم. طبیعی است هنگامی که پروژههای جدیدی در منطقهای آغاز به کار میکند، همواره در ابتدای راه چالشهایی وجود دارد و تغییر زمانبر است. پیشبینی ما این است که با روند معدنیشدن استان، افراد زیادی مشتاق تحصیل در این رشته و نیز یادگیری مهارتهای مورد نیاز شوند و به مرور زمان چالش تامین نیروی متخصص برطرف شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر افرادی که در ابتدای کار به پروژه ما پیوستند همراهی خوبی داشتهاند و کاملا همسو با نیاز پروژه در حال توسعه مهارتهای خود هستند.
مدیر پروژه مس جانجا بیان کرد: با توجه به سختیهای تردد در مسیر، برای حل مسئله اسکان شبانهروزی نیروها در کارگاه در حال برنامهریزی هستیم.
جانجا؛ تحولآفرین در سیستان و بلوچستان
عضو هیئتمدیره شرکت معدنکار باختر بیان کرد: اجرای پروژههایی مانند پروژه مس جانجا باعث ایجاد توسعههای متعددی در منطقه میشود؛ مثلاً با آموزشهای نظری و عملی، متخصصهای موجود در این منطقه به مرور افزایش پیدا میکنند و به عنوان بخشی از سرمایه استان میتوانند توسعه مناطق را رقم بزنند و نیروهای مختصص بیشتری تربیت کنند.
وی افزود: بهرهبرداری از معدن مس جانجا و سایر پروژههای مشابه زیرساختهایی نیاز دارد که با فراهمکردن آنها نه تنها نیاز پروژهها رفع میشود، بلکه مردم استان هم میتوانند از این امکانات استفاده کنند؛ مانند انتقال آب به واحدهای صنعتی و لولهکشی گاز که بهره آن به مردمی در مناطق کمترتوسعهیافته استان ساکن هستند هم میرسد.
استخراج معادن فلزی، رسالت معدنکار باختر
خلیلی در پایان توضیح داد: شرکت معدنکار باختر، با سهامداری ۶۰ درصدی صبانور و ۴۰ درصدی تجلی، با توجه به اینکه عمده سهام این دو شرکت متعلق به شرکت توسعه معادن و فلزات است، به نوعی زیر مجموعه «ومعادن» محسوب میشود. این شرکت در ابتدا با این هدف تاسیس شد که در معادن سنگ آهن غرب کشور که تحت تملک شرکت صبانور است، عملیات استخراج انجام دهد؛ در حال حاضر این شرکت عملیات استخراج و فرآوری تا مرحله خردایش سنگ را در چهار معدن صاحبسقز و شهرک بیجار در استان کردستان و گلالی و باباعلی در استان همدان، به عهده دارد. این شرکت در حال حاضر بیش از ۲۰۰ ماشینآلات سبک و سنگین در اختیار دارد که تقریباً سرمایهای معادل ۲هزار میلیارد تومان برآورد میشود. شرکت معدنکار باختر ۵۶۰ نفر سرمایه انسانی دارد که تمام آنها در معادن مشغول به کار هستند.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0